AGAR
Popis
Hmotnost: 100 g
Agar je polysacharid složený převážně z cukerných jednotek D - galaktosy, získává se extrakcí kmenů mořských řas. Práškový agar je látka bez pachu nebo se slabým charakteristickým pachem, barvy bílé, žlutavě bílé až světle žluté, nerozpustný ve studené vodě, ale rozpustný ve vroucí vodě. Používá se jako zahušťovadlo (E406), popř. stabilizátor v cukrářské, pekařské výrobě (zejména při výrobě ovocných dortů a dezertů) a v gastronomii při přípravě aspiků.
Návod k přípravě: 4 - 15 gr agaru přidáme do 1litru studené vody, pomalu přivedeme k varu a vaříme 3 - 5 minut. Odstavíme a přidáme dle potřeby cukr (200 - 250 gr na litr). Po ochlazení na cca 50 - 60 °C můžeme přidat k okyselení kyselinu citronovou (doporučené množství 3 gr na litr). Želé tuhne při ochlazení na cca 40 °C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.